Menstruation

Dit artikel is geschreven voor vrouwen, en vrouwen only. Dus heren, klik maar even verder of stuur de link door naar je vriendin, vrouw of zus.

Heb je je weleens afgevraagd of jouw tampons, maandverband of inlegkruisjes wel veilig voor je zijn? De kans is groot van niet. Je staat er misschien niet zo snel bij stil wat het gebruik van maandverband of tampons nu te maken heeft met je gezondheid. En daar zou je ook helemaal niet bij stil hoeven staan. Je zou er gewoon vanuit moeten kunnen gaan dat een product wat je in de winkel koopt veilig is. Maar helaas is het zo dat veel van deze producten giftige stoffen bevat. Stoffen die maar al te makkelijk via de vaginawand opgenomen kunnen worden en in je lichaam terecht kunnen komen. De vaginawand is heel dun en zeer goed doorbloed, en daardoor een van de best absorberende lichaamsdelen van een vrouw.

Chemische stoffen

Wat zit erin dan? Nou eigenlijk wil je dat niet weten, toch is het belangrijk dat je het wel weet. Hier een opsomming van een aantal stoffen die uit onderzoek naar voren zijn gekomen.

Dioxine: De meeste tampons en maandverbanden worden gebleekt met chloor en hierdoor kan er dioxine in de bloedbaan komen. Dit kan potentieel abnormaal weefselgroei tot gevolg hebben. Lees hier wat de Wereldgezondheidsorganisatie hierover zegt.

Geurneutralisators: Veel vrouwelijke verzorgingsproducten bevatten chemische geurneutralisators. Deze bestaan uit kunstmatige kleurstoffen, polyester, lijm, polyethyleen (PET), polypropyleen en propyleenglycol (PEG). Plastics dus, die zich in je lichaam kunnen gedragen als oestrogenen (xeno-oestrogenen), met hormonale disbalans (oestrogeendominantie) als gevolg. Nou daaaar zit pas een luchtje aan!

Glysofaat: Er zijn onlangs onderzoeksresultaten gepubliceerd van Universiteit van La Plata in Argentinië. Hieruit concluderen zij dat 85% van de tampons Monsanto’s “kankerverwekkende” glysofaat bevat. In maart publiceerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport waarin de herbicide wordt geclassificeerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

(zijnoot: Glysofaat is het werkzame bestanddeel in herbicide Roundup van Monsanto. Roundup is de meestgebruikte onkruidverdelger in de VS en ook in Nederland wordt dit door gemeentes gebruikt om onkruid te verdelgen en kun je het gewoon in de winkel kopen. Als je Roundup gebruikt in je tuin, dan weet je in ieder geval zeker dat je daar niet veilig meer een krop sla uit eigen tuin kan eten of je kinderen er veilig kan laten spelen.)

Welke producten bevatten deze gifstoffen?

Niet alleen maandverband en tampons bevatten deze chemische stoffen. Uit het Argentijnse onderzoek blijkt ook dat glysofaat voorkomt in wattenstaafjes en zelfs steriele gaasjes (shocking!). Denk je een wond te verzorgen met een bacterie-vrij gaasje, krijg je deze mogelijk kankerverwekkende chemicaliën cadeau! Uit het rapport van Rapport van Women’s Voices for the Earth uit 2013 (Engels) blijkt dat veel vrouwelijke verzorgingsproducten deze chemische stoffen bevatten. Zo ook intieme doekjes, vaginale douches en zelfs je deodorant is niet veilig. Tja, zelfs de meeste soorten toiletpapier is gebleekt met chloor.

En een beetje off-topic, maar wat dacht je van luiers? Heeft je baby last van eczeem of huiduitslag? De kans is aanwezig dat dit komt door blootstelling aan te veel chemicaliën in verzorgingsproducten, kleding (wasmiddel en chemicaliën in niet-biologisch katoen), luiers, billendoekjes etc. Alleen al over dit onderwerp kan ik weer een heel nieuw artikel schrijven.

Hoe kan dit?

Helaas vallen tampons en maandverband onder de product regelgeving en deze is veel minder streng dan de regelgeving over voedingsmiddelen. Helaas zitten de meeste verzorgingsproducten dan ook bomvol chemicaliën. Ook is de transparantie hierover ver te zoeken. Fabrikanten zijn helemaal niet verplicht om de ingrediënten te vermelden en dat laten ze dan ook vaak achterwege. Niemand die hun product nog koopt als ze weten (en vooral begrijpen) wat erin zit. Het is hierdoor nog erg onduidelijk over welke ingredienten het product bevat en welke bewerkingen zijn toegepast. We kunnen alleen afgaan op de onderzoeken die bepaalde stoffen kunnen aantonen.

Wat merk ik er van?

Je hoeft er niet perse iets van te merken. Maar het is wel waarschijnlijk dat je er iets van hebt gemerkt, zonder dat je de link hebt gelegd naar de producten die je gebruikt. Vaginale droogheid, irritatie, branderig gevoel, roodheid, hormonale disbalansen zijn veelvoorkomende klachten die te maken kunnen hebben met deze verzorgingsproducten. Je zou dit simpelweg kunnen uittesten door bij je volgende menstruatie een van de onderstaande alternatieven te gebruiken.

Wat dan wel? 

Gelukkig zijn er steeds meer veilige alternatieven op de markt. Misschien zit er bij een van de volgende opties iets tussen wat je aanspreekt. De meeste alternatieven zijn ook nog eens kostenbesparend en lief voor het milieu.

  • Biologische tampons of maandverband: Dit is de meest laagdrempelige manier om over te stappen op een veiliger alternatief. Ze zijn te koop bij de biologische supermarkt of natuurwinkel (of online). Deze tampons bevatten geen bestijdingsmiddelen en ze zijn ook niet gebleekt. Ik heb zelf niet onderzocht welke merken het veiligst zijn.
  • Wasbaar maandverband: Yes, back to the ’60s! Dit zijn katoenen maandverbandjes met drukknoopjes die je kan hergebruiken. Het uitwassen is wel even wennen, maar het is vrij eenvoudig in gebruik. Het scheelt je in ieder geval ook veel in de portemonnee.
  • Menstruatiecup: dit is een
    Diva Cup and the Keepersiliconen cup die je inbrengt en elke 4-6 uur weer leegt en schoonmaakt. Ook dit is een herbruikbaar product, goed voor je portemonnee. Wel kan het inbrengen (en het eruit halen) even wennen zijn. Zorg dat je als beginner een cup bestelt met een (langer) staafje, zodat je hem makkelijk weer kan verwijderen. Ik heb zelf mijn twijfels of siliconen wel zo veilig zijn, maar hier heb ik tot nu toe geen negatieve publicaties over gezien.
  • menstrual spongeZeespons: puur natuur is de zeespons die je ook als een tampon kan gebruiken. Is ook een herbruikbaar product welke je tot 6 maanden kan gebruiken. Ook hier zal het even wennen en aanpassen zijn. Ze hebben geen touwje, maar het is aan te raden om er zelf een touwtje aan te bevestigen bij het eerste gebruik. Dit lijkt me de meest veilige optie voor een inwendig alternatief.

De makkelijkste overstap is om te beginnen met de biologische variant van het product wat je nu gebruikt. Kijk hoe dat bevalt en of je verandering ervaart. Je kunt daarna nog kijken of je wilt overstappen op een van de meer avontuurlijke alternatieven.

 

Spread the word!

Hoe meer vrouwen hier vanaf weten, hoe meer we de goede alternatieven steunen waardoor deze producten beter worden en meer gangbaar worden. Ook dwingen we zo om de huidige fabrikanten ofwel hun producten vrouwvriendelijker te maken, danwel eerlijk te zijn over de inhoud ervan. Vind je het ook belangrijk dat andere vrouwen hier vanaf weten? Hieronder vind je links om dit artikel te delen via social media.

Tot slot nog een video ter bewustwording.

Gebruikte bronnen:
Rapport van Women’s Voices for the Earth uit 2013 (Engels)
Hln.be