bananenbroodDit recept is een gezond alternatief voor brood wat echt iedereen lekker vindt. Zelfs kinderen! Het smaakt heerlijk zoet en het is zo lekker van zichzelf dat je het helemaal niet hoeft te beleggen. Hooguit kun je er een beetje kokosolie of roomboter op smeren. Dat zorgt er ook nog voor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt. Het brood is glutenvrij, gistvrij, en E-nummer vrij. Het bevat alleen natuurlijke ingrediënten en is natuurlijk gezoet met fruit, in plaats van geraffineerde suikers.

Het recept is supersimpel.

Ingrediënten:

  • 3 rijpe bananen
  • 250 gram vijgen (even een kwartiertje van tevoren wellen in warm water)
  • 50-100 gram rozijnen (ook even laten wellen)
  • 150 gram rijstmeel of boekweitmeel
  • 150 gram havermoutvlokken (je kan ook extra rijstmeel of boekweitmeel gebruiken)
  • 3 biologische vrij uitloop eieren
  • snufje zout
  • Optioneel: stukjes walnoot, zonnebloempitten, moerbeien, kokosrasp. Doe er in wat jij lekker vindt!

Werkwijze:

bananenbroodLaat de vijgen en rozijnen een kwartiertje wellen. Snij de vijgen in kleine stukjes. Prak de bananen in een kom. Doe alle ingrediënten erbij. Lekker mengen met je handen tot een kleverige brei. Let op: de hoeveelheden van de ingrediënten heb ik geschat. Ik meet zelf nooit het gewicht maar doe het altijd op gevoel. Is het te vloeibaar, doe dan een beetje meel erbij. Wordt het te droog, doe er dan een ei en een banaan bij.

Doe alles in een schaal of taartvorm (ingevet met kokosolie, of gebruik bakpapier). Dan 45 minuten op 170 graden in de oven.

Het bananenbrood in plakken snijden en smullen maar! Omdat het brood geen conserveermiddelen bevat, is het maar 2 dagen houdbaar (zoals het hoort). Leg daarom alles wat je niet binnen 2 dagen op krijgt meteen in de vriezer nadat het is afgekoeld. Mijn brood heeft de vriezer nooit gehaald 😉