IMG_6906

Ik heb in mijn buurt een moestuintje gehuurd van 1m2. Klein maar fijn en overzichtelijk voor mij als beginnend enthousiasteling. Na verschillende gewassen gezaaid te hebben, was er één die het wel heel goed deed! Stevige stengels en hele grote bladeren, die ervoor zorgden dat de helft van de moestuin overschaduwd werd. Ik was de hele tijd aan het twijfelen of ik deze plant zou weghalen, zodat de kleintjes wat meer licht en hoop kregen. Ook wist ik niet wat het was. Toen ik besloot de bladeren met stengel en wortel en al eruit te trekken, drong het tot me door…. het is RABARBER! Maar dat had ik helemaal niet gezaaid! Het zal wel overgewaaid zijn van de buren. In ieder geval een lekkere en welkome verrassing.

Nu kwam de vraag, wat ga ik daarvan maken? Natuurlijk had ik allemaal geweldige recepten kunnen bedenken zoals rabarbertaart, rabarberkoekjes, soep, of cake. Maar nee, ik hou het gewoon bij simpele rabarber compote, uit grootmoeders tijd. Nou…niet helemaal, want die enorme berg suiker die er normaal bij gaat, die laten we natuurlijk wel achterwege. Het moet wel een gezond recept zijn! Daarom heb ik er 3 appels bij gedaan, voor het zoete smaakje.

Ingredienten:IMG_6967

  • 8 stengels rabarber
  • 3 appels

Werkwijze

Was de rabarber en snij de uiteindes eraf. Snij de rabarber in stukken van ongeveer 4 cm. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in blokjes. Doe alles in een pan met water en breng aan de kook. Laat alles een kwartiertje koken totdat de rabarber helemaal uiteen gevallen is en je de appelstukjes zo tot moes kan prakken. Haal de pan van het vuur en doe de inhoud in het vergiet, zodat het overtollige water weg kan. Roer er nog even doorheen, of prak de appelstukjes met een vork fijn en laat alles even afkoelen. Je compote is klaar! Bewaar het in een glazen pot in de koelkast. Doordat er geen suiker is toegevoegd is het minder lang houdbaar.  Hij moet wel een paar dagen meegaan als je de pot in de koelkast bewaard.IMG_3379

Wat kun je nou met rabarber-appel compote naast het gewoon lekker oplepelen? Je kan het bijvoorbeeld ‘s ochtends door je havermoutpapje doen. Of door je kokosmelk/kwark toetje. Ook is het lekker op (glutenvrije) crackers en dergelijke.

Dit is natuurlijk een basisrecept die je zo gek kan maken als je zelf wilt. Je kan helemaal los gaan en deze compote als basis gebruiken voor een rabarber-appeltaart  🙂  Let bij al deze keuzes wel op je bloedsuikerspiegel. Voeg wat noten toe om deze stabieler te houden wanneer je maaltijd uit te veel koolhydraten bestaat. Maar vergeet vooral niet te genieten! Deze compote is heerlijk, helemaal uit eigen moestuin 😉