pompoensoep

groenten voor in de pompoensoep

Nu de pompoenen in het seizoen zijn, is er niks lekkerder dan er lekker soep van maken. De welbekende pompoensoep. Heerlijk voor bij stevige trek na een lange wandeling op een mooie herfstdag.  

Voor een grote pan soep, heb je de volgende ingrediënten nodig:  

  • een pompoen  
  • 3-4 wortelen  
  • twee uien
  • wat knoflookteentjes  
  • kokosmelk (let op de ingrediënten)
  • 2-3 gistvrije bouillonblokjes (Ekoplaza verkoopt ze)
  • komijnzaad, chilipeper, zwarte peper
  • dille of een ander kruid als garnering

 

pompoensoep

pompoensoep

Hoe maak je pompoensoep?

Snij de pompoen in blokjes. De zaadjes haal je eruit (bewaren!) en schil kun je er gewoon op laten. Snij de wortels, uien en knoflook. Stamp de kruiden fijn met een vijzel. Bak alle gesneden groente in roomboter of kokosolie in de soeppan voor 5 minuten. Doe ook de kruiden erbij. Breng in een andere pan water aan de kook en doe de bouillonblokjes erin. Doe de bouillon in de soeppan en laat alles zo’n 20 minuten koken. Pureer de soep. Doe de kokosmelk erbij, even roeren en klaar is Klara! Garneren met verse dille. Zo.. een lekker kruidig soepje voor de stevige trek.

 

 

 

Pompoenpitten

pompoenpitten

pompoenpitten

De pompoenpitten kun je ook gebruiken als snack. Was ze goed en laat ze drogen op de kachel. Eventjes in de oven roosteren met wat olijfolie en zeezout en je hebt een voedzame snack. Je moet wel even handigheid krijgen in het openen ervan, voordat je de pit te pakken krijgt.

Zo gebruik je de pompoen wel heel efficient. Met schil, pit en al! Wel zo duurzaam.