pompoenspeculaastaart

Sinterklaas aan de deur brengt veel verleiding met zich mee. Taai taai, pepernoten, banketletters, chocoladeletters én speculaas met lekker amandelspijs. Vooral die laatste is toch wel zo’n verleidelijk hapje dat het voor sommigen moeilijk is te weerstaan. Helaas is het zo ongezond, door de vele suikers, margarine, e-nrs, gluten en gist dat je er niet teveel en te vaak van wilt eten. Een spelbreker wil je ook niet zijn en meegenieten met de feestdagen is wel zo gezellig.

Daarom is hier een heerlijk alternatief recept. Net zo lekker, maar dan wel veeeeel gezonder. Het blijft natuurlijk een verwennerij, dus maak er niet je dagelijkse toetje van 😉 Maar met dit recept kun je schuldvrij de feestdagen doorkomen én je familieleden inspireren met een net zo lekkere, maar dan gezonde variant. Deze taart is glutenvrij, zuivelvrij, gistvrij en e-nummer vrij. Wel bevat het kokosbloesemsuiker, maar hiervan kun je zelf de dosering aanpassen (of misschien wel vervangen door stevia of gedroogd fruit). Wat deze taart vooral gezond maakt is de 500 gram pompoen die erin verstopt zit. Ja je leest het goed! Naast dat je van pompoen heerlijke pompoensoep kan maken, kun je er ook eens een taart van bakken. Wie had dat gedacht!

De taart is opgebouwd uit drie lagen: 2 lagen speculaas, met daartussen een laag amandelspijs.

Ingrediënten speculaas

  • Een kleine oranje pompoen (biologisch), 500 gram
  • 150 gram kastanjemeel
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 75 gram kokosmelk
  • 75 gram kokosbloesemsuiker (meer of minder naar smaak)
  • 1 ei
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel natrium bicarbonaat (baking soda)
  • 2 eetlepels citroensap
  • snufje zeezout

Ingrediënten amandelspijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 3 eetlepels honing
  • 1 ei
  • 2 eetlepels citroensap

Pompoen Speculaas taartBereidingswijze

Snij de pompoen in stukken (verwijder de schil) en kook deze met een beetje zeezout totdat hij goed zacht is. Giet de pompoen af en pureer dan de pompoen met de staafmixer. Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur en laat het afkoelen. Doe alle ingrediënten van de speculaas bij elkaar in een grote kom en roer deze goed door.

Tip: Als je twijfelt hoeveel suiker je erbij moet doen, laat dan het ei nog even weg en proef het beslag. Zoet het met zoveel als nodig is om een lekkere smaak te krijgen met zo min mogelijk suiker. Dit is heel persoonlijk, want hoe minder suiker je eet, hoe minder je nodig hebt om de taart op smaak te krijgen.

Dan voor de amandelspijs doe je de ingrediënten in een andere kom bij elkaar en roer je alles goed door. Ik had zelf geen amandelmeel in huis en heb daardoor zelf amandelen en paranoten tot meel gemalen. Hierdoor is mijn amandelmeel niet mooi geel geworden (vliesjes van de noten zaten er omheen).

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de bakvorm in met kokosolie en doe een laagje speculaas op de bodem van de bakvorm en strijk deze glad met de bolle kant van een lepel. Doe vervolgens al het amandelspijs bovenop de speculaaslaag en verdeel dit evenredig over de bakvorm. Sluit de taart af met het resterende deel speculaas. Als finishing touch kun je de taart mooi garneren met wit amandelschaafsel of witte amandelen.

Dan is het nog wel 45-50 minuten in de oven op 160 graden. Mijn taart heb ik in een cakevorm gebakken, waardoor hij hoger is en daardoor iets langer nodig had om gaar te worden. Heb je een platte ronde taartvorm dan is 45 minuten voldoende.

Met deze taart maak je gegarandeerd de blits op sinterklaasavond. Hele fijne feestdagen!

 

Geinspireerd op dit recept.