IMG_6772Pasta is een lekkere, makkelijke en goedkope maaltijd. Het nadeel van normale pasta is dat het snelle koolhydraten bevat wat de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. Een after-diner dip met soms zelfs avonddutje is dan ook vaak het gevolg van de snelle daling van de suikerspiegel die daarop volgt. Daarnaast is reguliere pasta qua voedingswaarde niet echt een toevoeging voor je lichaam. Het zijn “lege koolhydraten” waar je lichaam maar weinig voedingsstoffen uit kan halen. Daarom heb ik deze variant bedacht. Een pasta gemaakt van mungbonen en zeewier. Zeewier zit vol jodium en andere mineralen die vooral goed zijn voor de schildklier (veel mensen hebben een jodium tekort). Zeewier lijkt op pasta, maar telt stiekem mee als groente. Mungbonen bevatten naast koolhydraten ook gezonde eiwitten en veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel veel meer stabiel blijft. Daarnaast is deze pasta ook glutenvrij (en gistvrij), zodat je darmen hier ook blij mee zullen zijn. Zo is dit een heerlijke uitgebalanceerde maaltijd!

IMG_6778
Ingrediënten:

De ingrediënten heb ik (op de tonijn na) allemaal bij de Albert Heijn XL gekocht. Alleen de zachte geitenkaas verkopen ze daar helaas niet in de biologische variant, maar alle andere ingredienten wel.

  • Biologische mungbonen pasta (2,99 AH genoeg voor 6 porties)
  • Biologische tagliatelle van zeewier (4,95 AH genoeg voor 6 porties)
  • Biologische cherry tomaatjes (1,99 AH genoeg voor 2 porties)
  • Biologische pesto (of zelfgemaakte) (2,39 AH genoeg voor 6 porties)
  • Geitenkaas (1,86 AH 125gram, genoeg voor 4 porties)
  • Biologische rucola (1,19 AH, 40 gram genoeg voor 3 porties)
  • Wilde tonijnmoot (4,50 bij de visboer, 150 gram per persoon)
  • Klontje roomboter (biologische grasboter)
  • Keltisch zeezout en peper (biologisch)

Al lijken de biologische ingredienten duur, je kan er veel porties uit halen. Omgerekend per portie kost deze biologische maaltijd € 8,- per persoon. De vegetarische variant zonder de vis kost slechts € 3,50 per persoon. Best betaalbaar dacht ik zo!

Werkwijze:

Ik hou van simpele en snelle recepten, dus ook deze is binnen een handomdraai gemaakt (kwartiertje hooguit). Je doet de mungbonen pasta en tagliatelle van zeewier samen in een pan met water en laat deze 10 minuten koken. Ondertussen snijd je de cherry tomaatjes door de helft. Echte keukenprinsessen maken de pesto zelf. Ik heb zelf deze keer een potje pesto gekocht. Nadeel hiervan is dat deze meestal met goedkope en minder gezonde zonnebloemolie gemaakt is (omega 6 vetten). Maak je hem zelf, zorg dan dat je hem met extra vierge olijfolie maakt (gezonde omega 9 vetten). Verbrokkel de geitenkaas. Bak de tonijnmoot in de roomboter kort aan elke kant zodat hij lekker rood van binnen blijft (ongeveer 2 minuten per kant). Op smaak brengen met zout en peper. Giet de pastamix af en schep deze op het bord. Leg daarop de rucola, tomaatjes en geitenkaas en verspreid de pesto over de maaltijd. Je tonijn erbij en smullen maar!

Deze maaltijd is voor iedereen geschikt en vooral voor mensen die last hebben van een trage schildklier, insulineresistentie, diabetes type 2 of hypoglycemie.