sushiSushi, wie is er niet gek op? Het staat prachtig op tafel als mini kunstwerkjes en je kan er zoveel kanten mee uit. En eerlijk? Het is heel simpel om te maken ook! In 10 minuten heb jij een schaal sushi op tafel waar de “AAAHHH”s en “OHHHH”s je om de oren vliegen šŸ˜‰

Wat maakt deze sushi gezond? Het hoofdingredient van normale sushi is witte rijst en dat zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Beter is dan om een rijstsoort te gebruiken waar het vliesje nog omheen zit (vliesje = vezels en vertragen de opname van suikers in je bloed), zoals zilvervliesrijst of beter nog wilde zwarte rijst. Het voordeel van wilde zwarte rijst is dat deze ook lekker plakt en daardoor makkelijk te verwerken is in de sushi. Wat de sushi verder gezond maakt zijn natuurlijk de Nori bladeren. Deze bevatten jodium, wat goed is voor een goede schildklierwerking. Ook de zeekraal (en eigenlijk alle zeegroente) bevat van nature jodium. Ideaal voor mensen met een trage schildklier en metabolisme. Deze sushi bevat ook nog eens zeer waardevolle vetten: omega 3 (wilde zalm) en omega 9 (avocado).

Ingrediƫnten:

Bij voorkeur gebruik je biologische producten. Zorg in ieder geval dat je wilde zalm gebruikt en geen gekweekte zalm.

  • Nori bladeren (1 pak van 6 bladeren)
  • Zeekraal (bakje van 100 gram)
  • Zwarte wilde rijst (50 gram)
  • Halve komkommer
  • 1 grote avocado
  • Sockeye zalm (wild, 100 gram)

Wil je helemaal low-carb gaan, dan kun je in plaats van de rijst ook groentekiemen gebruiken, zoals broccolikiemen of alfalfa. Groentekiemen zijn net als de rijst ideaal om te verwerken in sushi omdat deze de gaten lekker opvult en de sushi goed rolbaar maakt.

Werkwijze:

Snij de komkommer in lange dunne reepjes in de lengte. Misschien wil je de schil eraf halen, maar dit hoeft niet. Snij ook de avocado in de lengte in dunne reepjes. Doe dit ook met de zalm.

Pak een Nori vel en leg dit met de gladde kant naar beneden en de grove kant boven. Leg de komkommerreepjes ongeveer 5cm van het uiteinde van het vel neer. Je legt hierbij de reepjes aansluitend of overlappend tegen elkaar aan, zodat de hele breedte van het vel komkommer bevat. Leg de avocadoreepjes, zalmreepjes en zeekraal hier tegenaan. Je hebt nu een “streep” met deze ingredienten op het vel liggen. Doe de rijst als laatste erop en ernaast op de andere ingredienten. Pak het uiteinde van het Nori vel beet en vouw dit over de ingredienten heen en stop het eronder, zodat je een rondje gevouwen hebt om de ingedrienten. Pak de rol vast en probeer de ingedrienten er strakker onder te krijgen door de rol een beetje heen en weer te bewegen en het uiteinde zo steeds verder onder de ingedrienten te krijgen. Rol dan het vel verder, zo strak mogelijk. Laat de laatste 5cm vrij en maak het andere uiteinde even nat met je hand. Rol hem dan helemaal op. Het uiteinde blijft als het goed is nu plakken. Leg de rol even weg op een bord op het geplakte deel, zodat deze even kan rusten en de kans krijgt nog steviger vast te plakken.

Wanneer je alle 6 vellen opgerold hebt, komt het snijden van de rollen in plakjes van 3-4 cm. Gebruik hierbij een goed mes die goed door het nori blad heen snijd en hem niet naar beneden duwt (waardoor je ingredienten eruit worden geduwd). Soms helpt het om het mes even onder de warme kraan te houden. De uiteindes mislukken bij mij altijd, omdat hier net iets te weinig vulling in zit. Volgens mij is dat normaal. Die eet ik zelf altijd lekker op tijdens het maken šŸ˜€

Gebruik er een goede sojasaus bij waarbij alleen gefermenteerde sojabonen zijn gebruikt. Een goede sojasaus heeft maximaal 3 ingredienten. Presenteer alles op een mooie grote schaal met een apart bakje voor de saus en je hebt oogstrelende sushi waar je je vingers bij af likt (tenzij je natuurlijk netjes je stokjes gebruikt 😜). Bon apetit!