12187994_10205510656351100_6428512353987792077_oLijnzaadcrackers zijn helemaal hip en dat is niet zonder reden. Het is namelijk een zeer voedzaam alternatief voor brood, wat ook nog eens supersimpel is om te maken.

In feite heb je maar twee dingen nodig: lijnzaad (heel) en water. That’s it! Ok, ook nog wat smaakmakers als je ervan houdt.

Voor dit recept heb ik een heerlijke bruschetta kruidenmix gebruikt met tomaat-knoflook (verkrijgbaar bij Ekoplaza). Maar je kunt ook je eigen favouriete keukenkruiden gebruiken.

Bereidingswijze:

Doe alle zaden in een kom en doe er eenzelfde hoeveelheid water bij. Laat het even weken en roer het mengsel, zodat alle zaden met het water in aanraking komen. Het moet niet te nat zijn en ook niet te droog. Als het een plakkerige brei wordt dan is de verhouding goed.

10472613_10205510662431252_6922335985443750574_oVerwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de oventray met bakpapier en schep het mengsel op het bakpapier. Pak een spatel en spreid het mengsel goed uit, zodat het evenredig verdeeld is. Zorg dat de crackers niet te dik worden, flink verspreiden dus. Snijd alvast de crackers voor, zodat ze een mooie vorm hebben en je ze niet achteraf hoeft te breken.
Zet het mengsel een kwartiertje tot 20 minuten in de oven op 175 graden. De crackers zijn dan goed uitgehard. (En je huis ruikt heerlijk naar de kruiden.) Even laten afkoelen en smullen maar!

 

lijnzaadcrackerAndere variant

Voor iets meer variatie kun je ook crackers maken van een zadenmengsel. Voor de crackers van de foto rechts heb ik het volgende gebruikt:

  • heel lijnzaad (75 gram)
  • sesamzaad (50 gram)
  • chiazaad (20 gram)
  • havermoutzemelen (fijngemalen havermout) (25 gram)

Flavours: Dan kun je de crackers nog kruiden met jouw favoriete smaakje. Ik heb zelf een mengsel van thijm, oregano en keltisch zeezout gebruikt. Je mag best wat uitschieten met die kruiden!

 

IMG_4239

Heerlijk met pesto en avocado!

Wat is jouw favoriete variant? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.