Follow my blog with Bloglovin

glutenvrij broodHet is weekend en je hebt zin in brood. Gewoon omdat je al zo lang geen brood meer hebt gegeten en je jezelf eens lekker wilt verwennen. In mijn geval tenminste.

Inmiddels leef ik 6 jaar nagenoeg glutenvrij en heb ik al vele recepten uitgeprobeerd. Maar het haalt het steeds niet bij brood met gluten. De structuur, de luchtigheid, de smaak, de geur. Maar nu heb ik toch een recept waarvan ik echt kan zeggen dat het gewoon lekkerder is dan brood met gluten. Nou ok, dan de meeste broden dan.

Het geheim zit m in een speciaal ingredient. De yoghurt!

Met dit recept heb je binnen 10 minuten een broodje in de oven gezet. Ok, je moet er dan nog wel een klein uurtje op wachten voordat hij gebakken is. Maar de geur van vers gebakken brood in je hele huis, maakt een hele hoop goed kan ik je vertellen!

Wat heb je nodig?

  • Rijstmeel 300 gr
  • Boekweitmeel 150 gr
  • Hazelnoten, amandelen 100 gr
  • Pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten 75 gr
  • Gedroogde abrikoos 5 stuks
  • Natrium bicarbonaat (baking soda) 1/2 theelepel
  • Snufje zeezout
  • En nu komt het speciale ingredient wat het brood heerlijk smeuïg maakt: Griekse yoghurt naturel (5-6dl)

12189295_10205510662551255_911392929326448155_oVerwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Hak de noten en de abrikozen grof. De zaden kun je heel laten. Doe alle droge ingredienten in een grote kom. Voeg de Griekse yoghurt toe en kneed het beslag goed door. Neem een bakvorm en vet deze even in met kokosolie of roomboter. Voor dit brood heb ik een siliconen cakevorm gebruikt. Doe het mengsel in de bakvorm en strijk het oppervlakte glad met een lepel.

Zet de bakvorm voor 55-60 minuten in de voorverwarmde oven op 175 graden. Zorg dat hij zo laag mogelijk in de oven staat. Je kan checken of hij gaar is door met een sateprikker in het brood te prikken. Kleeft het brood eraan, dan moet hij nog langer bakken. Laat hem na het bakken even afkoelen. Je kan hem bewaren in de vorm met een theedoek erover heen, buiten de koelkast. Vers is lekkerder, maar je kan er zeker 2 dagen van genieten. Wat je in twee dagen niet op krijgt, kun je natuurlijk ook direct invriezen. Zo heb je er later ook nog eens plezier van.

Het mooie van dit brood is dat het gezond is doordat de gluten, gist en “broodverbeteraars” ontbreken. Hierdoor is het goed verteerbaar en kunnen je darmen ook een keer wat ontspannen na het vele harde werken. Het brood heeft een lage GI door de noten, zaden en de yoghurt die eraan is toegevoegd. Normaal is glutenvrij brood vrij compact, droog en zwaar. Maar deze is heerlijk smeuïg door de romige yoghurt. Probeer het uit en laat me weten wat het resultaat is!