vrouwelijk lichaamOestrogeen is een belangrijk vrouwelijk hormoon. Het zorgt o.a. voor:

 • het dikker worden van het baarmoederslijmvlies voor de ovulatie
 • groei van borsten
 • celgroei
 • sterke botten
 • gezonde huid

Wat gebeurt er wanneer oestrogeen het voor het zeggen heeft?

Bij een vrouw kijk je naar de verhouding tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Je hebt allebei nodig en ze houden elkaar in balans. Wanneer oestrogeen het dominante zusje wordt van de twee, en de natuurlijke rem van progesteron wegvalt, kun je last krijgen van allerlei klachten. Hieronder staan een aantal belangrijke symptomen:

 • PMS-klachten
 • Vetopslag op de heupen, billen en bovenbenen
 • Vocht vasthouden
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn/migraine
 • Cysten in de borsten/baarmoeder
 • Cellulitis

Ook hebben vrouwen die oestrogeendominant zijn een verhoogde kans op borst-, eierstok- en/of baarmoederkanker. Dit komt omdat oestrogeen de celgroei bevordert en progesteron de celdood bevordert. Bij oestrogeendominantie wordt de mutatie en groei van kankercellen onvoldoende geremd of voorkomen, door het ontbreken van voldoende progesteron.

Steeds meer vrouwen hebben last van oestrogeendominantie. Vooral vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Ook vrouwen met overgewicht hebben een grote kans op oestrogeendominantie.

Waarom juist die leeftijdscategorie?

De natuur regelt dat hoe ouder de vrouw wordt (tot aan de menopauze), hoe meer oestrogeen er aangemaakt wordt. Want hoe ouder een vrouw wordt, hoe minder eicellen er overblijven. Oestrogeen zorgt voor rijping van de eicel. Door de extra oestrogeenproductie doet het lichaam erg zijn best om de weinige eicellen die er nog zijn goed te laten rijpen. Is de vrouw in de overgang, dan heeft deze productie –bot gezegd – geen zin meer. Gevolg is een enorme daling van oestrogeen. Overigens kan een vrouw na de overgang nog steeds oestrogeendominant zijn, als progesteron nog harder daalt dan oestrogeen.

Waarom vrouwen met overgewicht?

Vetcellen zijn ook in staat om hormonen te produceren. Zo kan een vetcel oestrogeen produceren. Hoe meer vet je hebt, hoe meer oestrogeen er geproduceerd wordt. Hierdoor zie je dat oestrogeendominantie en overgewicht vaak hand in hand gaan.

En mannen dan?

Komt oestrogeendominantie dan alleen bij vrouwen voor? Helaas voor mannen kunnen ook zij last hebben van oestrogeendominantie. Mannen kunnen hun testosteron omzetten in oestrogeen via het enzym aromatase. Oestrogeendominantie bij mannen is te herkennen aan vrouwelijke borstvorming. Vooral mannen die van een biertje houden hebben daar vaak last van. Bier bevat veel fyto-oestrogenen wat een oestrogene werking heeft.

Wat te doen?

Wanneer je vermoedt last te hebben van oestrogeendominantie is het belangrijk hier de oorzaak van te achterhalen. Er kunnen vele oorzaken zijn die leiden tot deze disbalans. Als je de oorzaak weet, dan kun je gericht te werk gaan om je vrouwelijke hormonen weer in balans te krijgen.

De drie belangrijkste oorzaken van oestrogeendominantie noem ik hieronder:

 1. Overgewicht: De vetcellen zijn extra oestrogeenfabriekjes, die de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam sneller laat stijgen.
 2. Stress: Stress zorgt ervoor dat je progesteron gebruikt wordt om cortisol aan te maken. Hierdoor houd je minder progesteron over voor andere functies. Stress slurpt je progesteron leeg. Door deze vermindering van progesteron, wordt oestrogeen al snel de dominante van de twee.
 3. Blootstelling aan gifstoffen en plastics: In plastics zitten xeno-oestrogenen. Deze hebben een sterkere werking dan je lichaamseigen oestrogeen. Ook bestrijdingsmiddelen bevat xeno-oestrogenen.

Wil je weten of jouw vrouwelijke hormonen uit balans zijn, of advies over hoe je deze weer in evenwicht krijgt? Neem dan contact met me op, of boek een consult.