Kinderen is niet mijn specialisme. Ik heb zelf geen kinderen en ik heb ze ook niet regelmatig om mij heen. Maar wel heb ik veel moeders om mij heen die naast hun eigen voedingspatroon aangepakt te hebben, ook die van hun kinderen willen verbeteren. Speciaal voor alle moeders heb ik deze blog geschreven.

Wat geef ik mijn kind mee naar school?

Op de meeste scholen krijgen de kinderen halverwege de ochtend een “10 uurtje” en tussen de middag een lunch. Wat krijgen de meeste kinderen mee van hun ouders? Een liga, ontbijtkoek of ander leuk verpakt kinderkoekje en een pakje met drinken (wat meestal neerkomt op suikerwater). Het is een gewoonte en vooral een gemak die maar moeilijk te doorbreken is. Dan tijdens de lunch is het standaard brood voor elk kind met als enige verschil het beleg. Smeerworst, smeerkaas, jam, hagelslag. Ook daar weer een pakje drinken bij (sap, melk, chocomelk, yoghurtdrank). Als extraatje krijg het kind nog een snoepje of koekje mee. Het kind krijgt alles bij elkaar opgeteld veel te veel suikers binnen. Aan het kind merk je dit doordat het of aan het stuiteren is (hoge bloedsuikerspiegel), of heel moe is en zeurderig wordt (lage bloedsuikerspiegel). Dag in dag uit heeft dit consequenties voor de gezondheid van je kind op de lange termijn.

Ouders zijn druk en hebben geen tijd om iets klaar te staan maken ‘s ochtends. Hup, 1 of 2 pakjes drinken in de tassen, voorverpakt koekje erbij, (bruine) boterham in de broodtrommel en klaar. Elke dag weer. Gemakkelijk voor de ouders, saai en ongezond voor de kinderen.

Kinderen kunnen lastige eters zijn. Ze nemen niets aan waar jij als ouder zelf niet 100% achter staat. Daarom kun je je kinderen niet gezond leren eten als je dat zelf niet doet. Een goed voorbeeld doet volgen. Je moet jezelf daarom voorrang geven qua gezondheid. Alleen als je jezelf goed hebt geholpen kun je je kinderen helpen. Maar het gaat ook om de presentatie. Bij kinderen moet je dingen nu net even wat leuker verpakken, voordat ze iets nieuws willen proberen.

Slim plannen

Voor moeders lijkt het misschien meer werk om zo’n gezonde lunch te maken. En eerlijk gezegd is het dat vaak ook. Maar het gaat vooral om slim plannen. Maak je bijvoorbeeld op een zondag een grote pan kippensoep, dan kun je deze in porties verdelen in glazen potjes. Deze kun je in de vriezer bewaren. Voor het naar school gaan, warm je de inhoud van een potje op en doe je de soep in een thermosfles van je kind. Zo geldt dat ook voor de meeste recepten ideeën. Maak een grote hoeveelheid en geef steeds een portie mee.

Hieronder heb ik 40 alternatieven voor een boterham met (smeer)kaas op een rijtje gezet.

Voor in de lunchtrommel

 1. Hard gekookt eitje
  Mieren op een tak

  Mieren op een tak

 2. Zelfgemaakte mueslirepen
 3. Zelfgemaakte smoothie
 4. Smoothie ijsje
 5. Groente/fruit sapje uit de slowjuicer
 6. Zelfgemaakte reep
 7. Zelfgemaakt bananenbrood
 8. Zelfgemaakt havermoutkoekje
 9. Zelfgemaakte muffins van courgette of wortel (glutenvrij meel)
 10. Zelfgemaakte groentechips uit de oven (pastinaak, zoete aardappel, courgette, winterpeen of boerenkool)
 11. Fruit met chocoladetopping (van 85% cacao chocolade)
 12. Fruit kebab (verschillende stukjes fruit rijgen aan een satestokje)
 13. Zelfgemaakt fruitleer
 14. Popcorn (op het vuur gemaakt, niet uit de magnetron)
 15. Boekweitpannenkoekje met favoriete vulling (hartig of zoet)
 16. Gezonde loempia’s van rauwkost in rijstpapier gewikkeld
  Appel met notenpasta

  Appel sandwich met notenpasta en rozijnen

 17. Worteltjes, tomaatjes, komkommer (eventueel met een lekker dipsausje zoals hummus)
 18. Appel sandwich met notenpasta en rozijnen
 19. Fruit (eventueel met een notenpasta)
 20. Bleekselderij met notenpasta en daarop geplakt wat rozijnen (oftewel, mieren op een tak)
 21. Sugarsnaps (met hummus dip)
 22. Zoete aardappelpuree (met roomboter en kaneel)
 23. Rode puntpaprika (met hummus dip)
 24. Een klein handje noten
 25. Trail mix: noten, zaden en gedroogd fruit (ongezoet)
 26. Komkommer (met hummus dip)
 27. Cherrytomaatjes
 28. Appelmoes
 29. Rozijnen (sulfiet- en suikervrij)
 30. Gedroogde appelringen
 31. Gedroogde bosvruchten, mango, ananas, kiwi
  fruitleer

  Fruitleer

 32. Olijven
 33. Avocado
 34. Rijstwafels (met notenpasta, avocado, zalm, kokosvet met cacaonibs)
 35. Glutenvrije crackers (met pindakaas en banaan)
 36. Havermout (warm in een thermosfles naar school, of droog in een glazen pot als er op school heet water beschikbaar is)
 37. Gepofte gierst, rijst, amarant
 38. Kikkererwten
 39. Zelfgemaakte soep (warm meegeven in een thermosfles)
 40. Zoete salade met vers fruit (en/of rozijnen)

Dan nog iets over de lunchtrommel. Eten bewaar je het liefst niet in plastic (helemaal niet als het eten verwarmd is) vanwege BPA. Lunchtrommels van rvs zijn veilig voor kinderen. Dit geldt ook voor drinkbekers. Bij greenjump hebben ze mooie exemplaren voor je kids.

Wil je meer inspiratie of ideeën? Er zijn genoeg moeders die hier een inspirerende blog over bijhouden. Ook zijn er leuke boeken over verkrijgbaar, zoals deze “De leuke, lekkere, oergezonde lunchtrommel” voor nog meer leuke recepten.